Інтерв'ю

Олексій Савін: «Укргазбанк лишається відданим принципам сталого, «зеленого» банкінгу. Це ключовий напрям нашої діяльності навіть під час війни»

Укргазбанк можна назвати унікальною фінансовою установою. Адже вона фактично започаткувала в Україні досить цікавий та доволі незвичний напрямок кредитування – «зелений» банкінг. З 2016 року банком у сфері захисту навколишнього середовища та «зеленого» банкінгу було профінансовано понад тисячі проєктів, більшість з яких виявилася доволі успішною. Впровадження проєктів з енергоефективності дозволяє бізнесу економити на власних витратах на електроенергію та опалення або ж сприяє досягненню вагомого соціального та екологічного ефекту для місцевої громади та її жителів. Фінансує установа також і фізичні особи.

Про це та інше banki.ua розповів Олексій Савін, директор департаменту екологічного реінжинірингу та впровадження проєктів ресурсозбереження Укргазбанку:

Олексій Савін

TelegramЧитайте нас в Telegram щоб нічого не пропустити

У 2016 році ми першими обрали напрям «зеленого» банкінгу

– Укргазбанк став першим банком в Україні, який почав розвивати напрям «зеленого» банкінгу. Він досі залишається пріоритетним для банку? На яку суму було прокредитовано такі проєкти у 2022 та 2023 роках?

– Укргазбанк працює за універсальною банківською моделлю з акцентом на фінансуванні проєктів сталого розвитку, які оцінюються відповідно до ESG-принципів. Вони передбачають три основні напрями фінансування: захист навколишнього середовища або «зелений» банкінг (E, Environmental), соціальну підтримку з метою забезпечення сучасних стандартів життя та сталого суспільного розвитку (S, Social) та впровадження принципів сталого розвитку в управлінні (G, Governance).

З 2016 року Укргазбанк першим серед українських банків почав активно працювати за напрямом «зеленого» банкінгу, обравши його пріоритетним. Під час пандемії COVID-19, банк активно фінансував проєкти суспільного розвитку та соціальної підтримки місцевих громад, а у 2022 році включив до свого портфеля проєкти відновлення, релокації бізнесу та соціальних об’єктів, що постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Наш основний стратегічний принцип – «Build Back Better» («Відновити краще, ніж було»), де відновлення базується на використанні сучасних технологій та методів управління з урахуванням екологічного та соціального впливу від реалізації кожного проєкту.

Загалом з 2016 року банк профінансував понад тисячу сталих проєктів на загальну суму близько 1,1 млрд доларів, що призвело до щорічного зменшення викидів парникових газів на 1,6 млн тонн. Попри максимально ускладнені умови через повномасштабне вторгнення, Укргазбанк у 2022-23 роках профінансував майже 270 сталих, у т.ч. «зелених» проєктів на суму 3,4 млрд грн.

Задля позитивного екологічного впливу

– Можете розказати, чим «зелений» або «еко» кредит відрізняється від звичайного кредиту для бізнесу? Яким критеріям має відповідати «зелений» проєкт? І чи більші у такого кредитування, по відношенню до інших, відсоткові ставки та чи більш жорсткіші умови надання коштів?

Насамперед усі кредитні проєкти за напрямом сталого розвитку, у тому числі і «зелені» проєкти, відрізняються від звичайних бізнес-кредитів тим, що їх впровадження сприяє досягненню позитивного соціального, екологічного впливу та реалізації глобальних цілей сталого розвитку.

Це можуть бути проєкти у сфері відновлюваної енергетики, енергоефективності, сталого водопостачання, управління відходами, впровадження сучасних «зелених» технологій тощо.

Такі проєкти підлягають більш ретельній оцінці технологічних, екологічних та соціальних ризиків. Тому розгляд може займати більше часу, ніж за звичайними кредитами. У той самий час такі проєкти мають на меті досягнення додаткового позитивного економічного ефекту. Наприклад, впровадження проєктів з енергоефективності дозволяє бізнесу економити на власних витратах на електроенергію та опалення або ж сприяє досягненню вагомого соціального та екологічного ефекту для місцевої громади та її жителів.

Використання банку в ролі партнера з впровадження «зелених» проєктів є максимально ефективним та дозволяє отримати виключно ринкові, прозорі та контрольовані види винагороди для бізнесу, що береться за реалізацію більш складних сталих цілей. Це може бути, зокрема:

  • зниження відсоткової ставки в залежності від досягнутого ESG-ефекту;
  • надання спеціалізованих гарантій, що спрощують для позичальника вимоги до розміру власного внеску та забезпечення за кредитом;
  • надання грантової допомоги або кешбеку (повернення частини інвестованих коштів) у якості матеріального стимулу для підприємств, які обрали шлях інвестицій саме в «зелені» проєкти.

Фінансування відновлювальної енергетики та енергоефективної модернізації є пріоритетним

– У яких галузях економіки найбільше профінансовно «екологічних» проєктів? Чи є пріоритетні галузі, яким банк надає перевагу?

– З моменту запуску «зеленого» банкінгу пріоритетними напрямами фінансування були проєкти відновлюваної енергетики та енергоефективної модернізації підприємств та домогосподарств. Серед ключових досягнень банку -- фінансування понад 13% усіх потужностей ВДЕ в Україні.

Наразі нами профінансовано майже 180 бізнес-проєктів альтернативної енергетики, включаючи проєкти сонячної енергетики, вітрових електростанцій, електростанцій на біопаливі, малих та мікро- гідроелектростанцій.

Другим ключовим напрямом «зелених» проєктів в Укргазбанку є фінансування енергоефективної та ресурсоефективної модернізації бізнесу. Такі проєкти базуються на впровадженні передових доступних технологій та дозволяють споживати менше енергетичних та інших природних ресурсів.

При цьому підприємство зберігає або навіть розширює свою бізнес-діяльність. Наразі банк профінансував понад 600 проєктів за цим напрямом. Переважно це проєкти енергоефективної модернізації виробничого обладнання, комплексної енергоефективної модернізації підприємств, енергоефективного будівництва. Окремо слід виділити фінансування енергоефективної модернізації багатоквартирних будинків (ОСББ).

У 2020-21 роках банк розширив «зелене» фінансування на проєкти закупівлі медичного обладнання, витратних медичних матеріалів та комплексної модернізації лікарняних закладів згідно з сучасними стандартами. Було профінансовано понад 80 проєктів медичного спрямування, включаючи на протидію пандемії коронавірусу.

Ключовим напрямом сталого фінансування у 2022-23 році стало забезпечення посівної, підтримка на пільгових умовах сільгоспвиробників задля попередження продовольчої кризи та голоду в країні та фінансування проєктів забезпечення сталості та безперервності діяльності бізнесу під час війни.

Більшість проєктів є знаковими та унікальними

– Відомо, що фінустанови, які займаються «зеленим» банкінгом, кредитують проєкти від невеликих дахових сонячних батарей і накопичувачів до енергоефективного виробництва та сільськогосподарського обладнання, а також покращеної термоізоляції будівель, систем опалення та охолодження, і низьковуглецевого транспорту. Приведіть цікаві приклади фінансування подібних проєктів в Україні?

– Проєктів дуже багато і оскільки наш напрям є досить молодим в Україні, то більшість з них є знаковими та навіть унікальними. Але все ж таки спробую виділити декілька.

Цікавим та показовим проєктом є одна з найбільших в Україні електростанцій на біомасі з потужністю 16 МВт. Ця станція стабільно генерує понад 110 МВт*годин чистої енергії щорічно.

Однією з головних особливостей цього проєкту є його робота по замкнутому циклу (Circular economy) та співпраця з олійноекстракційним заводом. Відходи виробництва олії, а саме лушпиння соняшника, використовуються електростанцією як екологічне біопаливо. Раціональне управління відходами надає заводу можливість здобути додатковий прибуток за рахунок ресурсів, які раніше вважалися відходами.

З екологічної точки зору це сприяє щорічному зменшенню викидів парникових газів на приблизно 70 тисяч тонн. Такі проєкти стають все більш популярними у світі й відносяться до напряму циркулярної економіки, де відходи одного виробництва використовуються як сировина для іншого, не забруднюючи природне середовище.

Ще одним важливим екологічним проєктом є встановлення фільтраційного та аспіраційного обладнання на металургійному комбінаті. Це дозволило зменшити викиди СО2 цього підприємства на 20%, а також суттєво зменшити інші шкідливі викиди в навколишнє середовище.

Допомогли медичній клініці придбати медичне обладнання в лізинг. Два генератори кисню в комплекті з двома компресорними станціями, які використовуються при лікуванні гострих респіраторних захворювань (у тому числі COVID-19).

Ще один успішний проєкт -- фінансування сучасного ангіографічного інтервенційного та рентгенівського обладнання для лікарні швидкої допомоги у Львові для проведення надсучасних процедур в області інтервенційної кардіології, нейроангіографії та загальної ангіографії.

Цікаві й проєкти, спрямовані на виробництво екологічних продуктів, а також надання спеціалізованих послуг екологічного спрямування. У Закарпатській області банк надав кредит на поповнення обігових коштів за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» фермерському господарству, що займається екологічно чистим вирощуванням яблук виключно на органічних добривах. Інший проєкт – виготовлення паперових пакетів з переробленої сировини.

Окупність фінансування є дуже швидкою

– Наскільки вони виявилися окупними? І чи є серед них неуспішні приклади?

– Сталість або екологічність здебільшого завжди вигідна клієнту: інколи одразу за рахунок економії ресурсів, інколи відтерміновано у часі за рахунок збільшення попиту на більш екологічну продукцію, особливо на експорт.

Проєкти, які заміщують виробництво електроенергії з викопного палива на подаровану природою енергію, дають економію одразу, особливо з урахуванням того, як виросли тарифи на електроенергію.

Останні проєкти з придбання та встановлення СЕС для власного споживання окупаються протягом трьох років, а це швидше, ніж окупалися станції за «зеленим» тарифом. Також це дозволяє зменшувати податкову базу підприємства за екологічними податками, оскільки сонячні електростанції не викидають парникових газів під час своєї роботи.

Сонячна генерація може працювати автономно від енергосистеми України. У поєднанні з системами накопичення енергії вона на певний час забезпечує працездатність бізнесу, що знов таки призводить до відсутності втрат через простій.

Для того, щоб звести кількість неуспішних проєктів до мінімуму, а за нашу семирічну історію таких проєктів майже не було, банк ретельно перевіряє технічні та технологічні ризики проєкту. Ми радимо клієнту користуватися послугами акредитованих в банку партнерів, надаємо професійні консультації експертів нашого технічного офісу та за необхідності залучаємо на допомогу кращих світових та вітчизняних експертів.

На жаль, саме порушення рекомендацій та порад є найбільш поширеною причиною неуспішності «зелених» проєктів. Підкреслимо, що банк прагне успішної реалізації не менше за клієнтів. Адже чим кращий бізнес в країні, тим більше в нас роботи.

Кредити фізособам: купівля електромобілю, теплонасосів чи домашніх електростанцій

– Чи кредитуєте за програмою «зеленого» банкінгу фізичних осіб? Яку специфіку мають такі проєкти? Чи багато було надано кредитів такого ґатунку саме фізособам? Чи завжди їхні проєкти є успішними і вони вчасно повертають такі кредити банку?

– Проєкти фізичних осіб зазвичай менші за масштабом, ніж проєкти бізнесу. Приміром, фізична особа може взяти кредит на встановлення сонячних батарей на даху свого будинку, на придбання електромобіля, утеплення житла або придбання енергоощадних ламп тощо.

Укргазбанк упродовж багатьох років надає кредити фізособам на придбання електричного та гібридного транспорту, домашніх сонячних електростанцій та теплових насосів, енергоефективну модернізацію житла.

За нашим досвідом, загалом за «зеленими» проєктами клієнти банку вчасно обслуговують кредити. Наявність простроченої чи проблемної заборгованості в рази менше, ніж за споживчими кредитами, і навіть нижча за заставні кредити.

Залучаються експерти зі світовим рейтингом

– Чи залучає банк сторонніх експертів для оцінки таких проєктів, наприклад, на рахунок можливих екологічних ризиків, і яким чином це впливає на зростання вартості кредитів для ваших клієнтів?

– Укргазбанк одним із перших в Україні запровадив системну процедуру експертизи екологічних та соціальних ризиків у проєктах, що розглядаються для фінансування. Експертиза включає комплексний аналіз, оцінку потенційних загроз та негативних наслідків, які можуть виникнути внаслідок реалізації проєкту для місцевих громад та природних екосистем.

Якщо соціально-екологічна оцінка вказує на те, що проєкт не відповідає або не повністю відповідає встановленим стандартам та вимогам сталого розвитку, банк разом з клієнтом розробляє конкретний план дій з метою усунення або мінімізації можливих екологічних та соціальних ризиків. Таким чином, забезпечується відповідність проєкту вимогам сталості та дотримання стандартів в галузі екології та соціальної відповідальності.

За деякими банківськими продуктами, які ми реалізовуємо спільно з нашими іноземними партнерами, залучаються сторонні експерти зі світовим рейтингом, які додатково підтверджують якість наших технічних висновків. Важливо, що це не збільшує вартість кредитів.

Від придбання генераторів до відновлення економіки в цілому

– Внаслідок повномасштабної війни і масованих ракетних обстрілів Україна та українці зіштовхнулися з енергетичним дефіцитом. Чи стали більше звертатись клієнти для залучення коштів, щоб підготуватись до можливих блекаутів та посилити свою енергонезалежність? Чи багато серед них фізичних осіб, які беруть кредити під закупівлю генераторів?

– Реагуючи на виклики, з якими зіштовхнувся бізнес з початку повномасштабної війни, Укргазбанк спільно з Фондом розвитку підприємництва (ФРП) за підтримки уряду Німеччини пропонує клієнтам програму фінансування енергоефективних інвестицій МСП, що включає також і придбання генераторів для забезпечення безперервності роботи бізнесу під час війни.

Наприклад, на початку року було надано кредит на купівлю генератора клініці «Сімейна стоматологія Мельничука» в Івано-Франківську для підтримання безперервної діяльності медичного закладу.

Що стосується фізосіб, що проживають в містах у багатоквартирних будинках, то для них використання генераторів має значну низку обмежень. Тому, зазвичай, вони беруть кредити на купівлю акумуляторних систем та великих зарядних станцій. Такі проєкти часто не потребують спеціальних програм, оскільки є короткочасними і клієнтам зручніше скористатись кредитною карткою.

– На яких ще напрямах «екологічного» кредитування через війну банк планує зосередитись?

– Враховуючи поточну ситуацію в країні та необхідність післявоєнної відбудови, ми плануємо насамперед зосередитись на фінансуванні проєктів, спрямованих на підтримку та відновлення української економіки.

Серед них проєкти з відновлення критичної інфраструктури, сталого розвитку сільського господарства, релокації та відновлення бізнесу, відновлення та будівництва соціально-значущих об'єктів для місцевих громад, включаючи школи, лікарні та загальну інфраструктуру, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) на виробництві.

Широка співпраця з урядом та відданість «зеленому» банкінгу наступного року

– Які потрібно ухвалити, на ваш погляд, нормативно-правові акти, щоби покращити ринок надання «зелених» та «екологічних» кредитів?

– На сьогоднішній день Укргазбанк продовжує активно співпрацювати з урядовими органами, міжнародними партнерами та іншими зацікавленими сторонами за напрямом фінансування сталих проєктів.

Наша принципова позиція полягає у зосередженні на питаннях сталого відновлення та розвитку вже зараз. Ми прагнемо, щоб відновлення базувалося на використанні передових технологій та сучасних методів управління.

При цьому надаємо особливу увагу екологічному та соціальному впливу, який виникає від реалізації кожного проєкту. Лише за таких умов можна досягти реального розвитку та покращити якість життя українців.

– Чи продовжить у 2024 році «зелений» та «екологічний» напрям бути практично головним в Укргазбанку? Чи ви все ж таки надаватимете перевагу значно більше звичайним напрямам кредитування?

– Укргазбанк лишається відданим принципам сталого, «зеленого» банкінгу. Це ключовий напрям нашої діяльності навіть під час війни.

Для підтримки інвестиційних проєктів наших клієнтів у цей складний час ми продовжимо надавати їм цікаві та вигідні фінансові рішення в межах державних та міжнародних програм.

Ми підтримаємо проєкти, спрямовані на забезпечення сталості розвитку економіки, підтримку гідного рівня життя українців, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ).

Бесіду вів Олег Громов

Читайте нас в Telegram, Facebook та Twitter, щоб не пропустити свіжі новини.

Залишити коментар

Comment HTML

  • Дозволені теґи HTML: <p> <br> <ul> <li> <ol> <em> <strong> <b> <img>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
   __     _  _     _____   ____    _ 
/ /_ | || | |___ / | ___| / |
| '_ \ | || |_ |_ \ |___ \ | |
| (_) | |__ _| ___) | ___) | | |
\___/ |_| |____/ |____/ |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.

Коментарі до відгуку

На даний момент немає коментарів. Будьте першим, хто залишить тут свій коментар.