Кредитування

Розміри облікової та кредитних ставок, а також інфляції на 2024 рік - експерти мають діаметрально протилежні точки зору

Згідно із прогнозами аналітиків та експертів, облікова ставка Нацбанку України й надалі знижуватиметься у 2024 році. Про це в ексклюзивному коментарі banki.ua заявила екс-виконавчий директор Незалежної асоціації банків України, громадський діяч Олена Коробкова. 

Фото: Фінансовий клуб

TelegramЧитайте нас в Telegram щоб нічого не пропустити

«На мою думку для цього є декілька передумов: по-перше, інфляція продовжується сповільнюватися і її динаміка у березні у річному вимірі зменшилась до 4,3% р/р та це є мінімум з кінця 2020 року. Така сама тенденція спостерігалась впродовж всього березня. По-друге, рішення регулятора щодо зниження облікової ставки яскраво демонструє його впевненість у інфляційному тиску протягом цього року. По-третє, економіка, бізнес та українці остаточно адаптувалися до війни.

По-четверте, міжнародна підтримка зберігається. Виходячи з цих факторів, зниження облікової ставки може відбуватися у два етапи: до кінця літа вона становитиме 13,5-14% і після аналізу ситуації, результатів та ринку в цілому буде прийняте рішення стосовно подальшого її зниження, наприклад, до рівня 12-13%», - вважає вона.

Звичайно, як продовжує пані Коробкова, після зниження облікової ставки через певний час відбувається зменшення ставок за кредитами, хоча прямого звʼязку не існує.

«Але це все позитивно вплине на кредитування банками бізнесу та економіки у цілому, тому що впродовж 2023 року в основному кредитування відбувалось у рамках державних програм, мінімізуючи ризики для банків та ставки для клієнтів. Виходячи з активного продовження терору та атак з боку країни-агресора, безпекові питання залишаються на порядку денному на першому місці. Ось чому сьогодні банки і не мають бажання кредитувати бізнес у регіонах, де відбуваються активні бойові дії, і ці ризики є цілком зрозумілими та обгрунтованими», - додає вона.

Сергій Мамедов, голова правління ГЛОБУС БАНКУ вважає, що рекордно низька інфляція в березні, яка у річному вимірі не перевищує 3,2%, призведе до подальшого зниження НБУ облікової ставки, і це може стати добрим стимулом для розвитку банківського кредитування.

«Розвиток кредитування залежатиме від економічної кон’юнктури, адже доступність кредитів співмірна, насамперед, з вартістю залучених під кредитування коштів. Тобто ринку важливе подальше зниження облікової ставки, до якої «прив’язані» ставки за кредитами.

Після березневого зниження облікової ставки з 15% до 14,5% є вагомі підстави вважати, що цей процес триватиме, а відтак до кінця поточного року обсяги всіх видів кредитування, зокрема цільових програм для МСБ, іпотеки на первинному ринку, автокредитування, можуть зрости ще на 10-15%», - наголосив він.

На його переконання, сьогодні створено сприятливі умови для того, щоб банківський сектор не лише активно розвивався, а й живив економіку країни. А це, на думку банкіра, надасть поштовх до активізації кредитування і до державного бюджету можуть піти величезні суми податків.

Зовсім іншої думки дотримується глава Міжнародної платіжної асоціації Галина Хейло. У коментарі для banki.ua вона заявила, що зниження розміру облікової ставки у 2024 році дійсно відбудеться, проте не більше, ніж на 1%.

«Однак це суттєво не вплине на зменшення кредитних ставок банків. Все через те, що фінансові установи не мають багато потенційних клієнтів, яких б у нас тривожний час підходили під стандарти кредитоспроможності. До того ж, наразі існує велика проблема щодо функціонування державних програм пільгового кредитування малого та середнього бізнесу. Адже, приміром, перед банками, які беруть активну участь у програмі «Доступні кредити: 5-7-9%» з боку держави накопичилися чималі борги за компенсацію ставок за позиками. Ця програма зазнає суттєвих змін і коло її учасників значно скоротиться», - каже вона.

На думку пані Хейло, вона також не згодна з розмірами інфляції, які сьогодні надають державні органи статистики чи Нацбанк України.

«Я колись активно займалася цим питанням - рахувала цей важливий показник. Треба, приміром, брати споживчий кошик різних продуктів і вирахувати ціни на кожен вид продукту не лише у різних регіонах, а і у динаміці певного часу. Ну скажімо, за рік. Тому 3 чи 4% інфляції, які зараз надають відповідні державні органи за певний період 2024 року, не відповідає дійсності - цей показник є набагато вищим», - резюмує пані Хейло.

Читайте нас в Telegram, Facebook та Twitter, щоб не пропустити свіжі новини.

Залишити коментар

Comment HTML

  • Дозволені теґи HTML: <p> <br> <ul> <li> <ol> <em> <strong> <b> <img>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
  ____     __      ___     ___    _____ 
|___ \ / /_ / _ \ ( _ ) |___ |
__) | | '_ \ | (_) | / _ \ / /
/ __/ | (_) | \__, | | (_) | / /
|_____| \___/ /_/ \___/ /_/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Коментарі до відгуку

На даний момент немає коментарів. Будьте першим, хто залишить тут свій коментар.